Evo šta (možda) niste znali o espresso kafi

Evo šta (možda) niste znali o Espresso kafi - Moja Tašta blog

04.02.2022

Espresso je jedan čudesan napitak u šoljici, složićete se.

A da li znate sta je tačno espresso? Zašto je tako važan? Kako se pravi i šta ga to razlikuje od obične kafe?

Možda će ozbiljni ljubitelji već imati odgovore na ova pitanja, ali sigurni smo da neke od ovih zanimljivosti niste znali, tako da… nastavite sa čitanjem.

Espresso nije obična kafa

Ako vam se desi da se nađete u Italiji i iz nekog razloga kada želite da naručite espresso – kažete kafa, velika je verovatnoća da ce barista da se uvredi.

Za Italijane ovaj napitak nije obična kafa, za njih je sama priprema ovog napitika nauka za sebe i, ne, nemojte nikad reći da je kafa. Espresso je kategorija za sebe.

Proces dobijanja  je takav da se vodena para zagrejana na 90°C pod velikim pritiskom propušta kroz skroz usitnjena zrna kafe, i sve to traje ne duže od 20 sekundi.

Otkud naziv “espresso”?

Za sve oni koji su se pitali da li je espresso nastao od reči expreso, što bi značilo brza kafa, odgovor je – ne, već se radi o “pod pressom” tačnije pod pritiskom, i tako nastaje ovaj magičan napitak.

Prvi uređaji sa kojima se pravio espresso su se pojavili još na početku devetnaestog veka, ali sa masovnom proizvodnjom krenulo se tek početkom dvadesetog veka, kada se razvio i sam brend espressa i čitava kultura uživanja i ispijanja.

Kako je espresso krenuo da se širi po svetu, tako su krenule i da se javljaju njegove različite varijacije, kao što su cappuccino, mocha , caffe americano…

Espresso ima manje kofeina

Odavno vlada mišljenje da je espresso zapravo najjača kafa, ali evo rušimo mit!

Espresso ima manje kofeina, čak tri puta manje od klasične domaće kafe. Zbog male količine serviranja on ima tek negde oko 50ml kofeina.

Veličina šoljice je važna!

Veličina šoljice je veoma važna iz više razloga. Ako je šoljica prevelika, espresso će se brzo ohladiti i taj ukus neće biti taj očekivani.

Zato je važno da se espresso pije iz malih šoljica, kako bi zadržao idealnu temperaturu za degustaciju i potpuno uživanje. Takođe dodaćemo da su najidealnije šoljice od porcelana, kako bi očuvale temperaturu.

Zašto je espresso izmišljen?

Postoji jedna zanimljivost kojom ćete fascinirati svoje prijatelje i biti ozbiljan poznavalac espressa.

Naime, zašto je on uopšte izmišljen? Mala šolja je zaštitni znak espressa, a sve je počelo sa radnicima u fabrikama u Italiji kojima su hteli da skrate pauze za kafe.

Tako je i kreirana cela priča, da bi kafu mogli “popiti s nogu” i vratiti se svojim radnim obavezama. Manja šolja – manja pauza.

Cena  je regulisana odlukom Vlade

Ko god je ikad bio u Italiji zna za čuvenu foru da je cena espressa za barom 1 euro, a ako sednete – cene variraju od mesta do mesta.

Pošto Italijani to smatraju za svoje kulturno blago, žele da bude dostupno svima i zato je formirana jedna jedinstvena cena.

Koliko zrna je neophodno za jednu šoljicu ?

Postoji ta priča koju ste sigurno nekad čuli da zapravo postoji tačan broj zrna koji čini ovu kafu savršenom.

DA to je istina, i taj broj je 42! Tačno 42 zrna su dovoljna da bi espresso bio kvalitetan i dobar.

Sveto trojstvo espressa, ili šta je ono što ga čini dobrim

Tri najvažnije stvari kada je ovaj napitak u pitanju su :

– Pena
– Ukus
– Nota tj. aroma

Kod pene je važno da je ona gusta ali i održiva, debljine od 3-4 mm, da iz svetle braon prelazi u crvenkasto – smeđu boju.

Kod ukusa je važno da bude dugotrajan.

A kod arome da bude jaka aroma i pun ukus.

Naravno, najbolji pokazatelj da li je espresso dobar je upravo taj vaš prvi gutljaj.

Kod nas možete probati nekoliko ukusa i preneti nam svoje utiske.