Čajevi

Čajevi – balans i harmonija za naše telo i um

Zavirite u naš svet najkvalitetnijih čajeva, i ne zaboravite da Tašta ne pije svašta

Čajevi su prvobitno imali ulogu u lečenju ljudi, a danas oni ne samo što su zdravi za naše telo, već i za našu dušu. Nema ništa lepše od šolje toplog čaja u stresnom danu da vas opusti i na trenutak podseti na važne stvari, a to je da je predah i odmor važna stvar i da vi to zaslužujete.

U našoj ponudi naći ćete bogat izbor kvalitetnih čajeva. Pored egzotičnih ukusa imamo za vas nezaobilaznu pažljivo biranu domaću kamilicu, nanu ili čaj od hibiskusa.

Vratite se pravim navikama, vratite se vašem zdravlju uz naše čajeve.

Kada pogledamo unazad čajevi su ljudima oduvek bili korisni, što iz medicinskih razloga, što od obične potrebe za uživanjem u istim. Najstariji dokazi o konzumaciji čaja datiraju još 2000 godina pre nove ere i to na teritoriji Kine, odakle potiče čuveni zeleni čaj.

Ima jedna zanimljiva legenda koja govori o nastanku i otkriću zelenog čaja, i samog čaja kao napitka.
Naime, tadašnji kineski car bio je na proputovanju zemljom i kada su došli do jednog grada da se odmore, car je odbio da pije vodu insistirajući na tome da je prljava. Njegovi podanici su odlučili da je prokuvaju. Kako je oko palate duvao jak vetar, uspeo je da nanese suvo lišće nepoznate biljke baš u činiju sa njegovom vodom. Car vođen radoznalošću ipak odluči da popije taj napitak sa biljkama i shvati da je on izvanrednog ukusa. Prema toj priči, tada je nastao čaj, i tako je započela kultura njegovog ispijanja.

Zeleni čaj se, na primer, potpuno drugačije spremao nego danas. Naime listovi zelenog čaja su se kuvali na pari, zatim sitnili i od toga su se pravile kao male cigle koje su ostavljane da se osuše. Ove čajne cigle su se kasnije kuvale sa pirinčem ili sa mlekom. Takav vid spremanja čaja se zadržao i danas na Tibetu i u nekim delovima Mongolije.

Negde oko 9. veka pojavila se i prva knjiga o čaju. Nju je napisao jedan budustički monah koji je ceo svoj život posvetio istraživanju čajeva i njihovom značaju. Ta ljubav prema čaju i tradicija same pripreme može se naći u prvoj svetskoj monografiji o čaju koje se zove “Čajni kanon”.

Tek u 17. veku čaj je stigao do Evrope, ali je on bio rezervisan samo za mondenske navike aristokratije, a ubrzo je i postao nacionalno piće u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Na osnovu svega ovoga možemo zaključiti koliko su čajevi dragoceni i važni.
Konzumirali su ih carevi, kraljevi, plemići, ali i obični ljudi. Ako želite da doživite iskustvo kineskih careva onda morate probati naše zelene čajeve.

Čajevi su od velikog značaja za naše zdravlje. Osim što su izvanrednog ukusa i služe za opuštanje, oni popravljaju celokupnu zdravstvenu sliku našeg tela.

Možete li opisati osećaj kada udahnete miris čaja i osetite tu prelepu aromu? Zar ne želite da to bude vaša svakodnevnica?

Čajevi nisu zamena za lekove ali mogu imati ozbiljna lekovita svojstva:

Pomažu srčanim bolesnicima u prevenciji od srčanog udara

Čaj od kamilice deluje blagotvorno na naš digestivni sistem kao i nervni. Kada osetite napetost nema boljeg prijatelja od šolje čaja od kamilice.

Zeleni čaj je odličan za mršavljenje. Nutricionisti daju preporuku da se ovaj čaj konzumira nekoliko puta u toku dana i da ćete rezultate vrlo brzo videti. Takođe odličan je antioksidans i pomaže u detoksikaciji organizma u borbi sa slobodnim radikalima.

Čajevi pomažu u borbi protiv stresa i deluju umirujuće na naše telo. Preporučuje se osobama sa hipertenzijom i onima koji pate od nesanice.

Poboljšanje celokupne zdravstvene slike, ojačavanje imuniteta, opuštanje organizma – sve ovo dovodi do jednog energičnijeg i kvalitetnijeg života zahvaljujući čajevima.

Vreme je da posetite našu online prodavnicu, izaberete vaš omiljeni ukus čaja i krenete sa zdravim navikama. Mi smo tu da se pobrinemo za vrhunski kvalitet i svežinu, a vaše je samo da odlučite da živite zdravo.

Pročitaj više