Kafe

Egzotična ili domaćinska? Izbor je potpuno Vaš, a greške nema!

Domaća kafa – zaštitni znak svake kuće

Domaća kafa, srpska ili turska kafa se naziva napitak koji se tradicionalno priprema skoro u svakom domu u Srbiji. Uz domaću kafu se priča, druži, gleda film, čitaju novine, radi… Ona je svakako neizbežna namirnica u svakom domaćinstvu.

Ono što je najvažnije za domaću kafu jeste njena svežina i kvalitet. Mi najveći akcenat stavljamo na svežinu jer to je ono sto je čini dobrom, ukusnom i neodoljivom. Kod nas su kafe uvek sa pažljivo odabranim zrnom i dobro samlevene. A na vama je kako ćete je pripremati. Neki ljudi kažu da šećer kvari ukus prave kafe, ali to je sve do ličnog ukusa.

U vašu šoljicu mi vam dostavljamo ukuse Brazila, Hondurasa, Gvatemale, Etiopije, Indije, Kolumbije… takođe imamo kafe sa različitim aromama lešnika, cimeta, vanile, čokolade, kao i kafe bez kofeina.

Kada smo otkrili kafu, to čarobno zrno?

Tačno vreme kada je otkrivena kafa se ne zna, ali prvo pojavljivanje kafe se vezuje za Etiopiju. Da li ste znali da je kafa prvobitno korišćena za pravljenje vina? Prva upotreba kafe bila je za stvaranje vina, a kasnije i kao dodatak jelima. Kao topli napitak počela je da se konzumira tek početkom 15. veka na prostoru Arabijskog poluostrva, da bi ubrzo preko Venecije dospela u Evropu.

Današnji naziv za kafu vodi poreklo od italijanske reči caffee pa je tako prvo mesto za degustaciju kafe otvoreno u Rimu već sredinom 15. veka. Toliko je bila popularna da je smenila sa trona najpopularnija pića, kao što su čaj i vino.

U Srbiji kafa je prisutna sa dolaskom Osmanlijskog carstva, a prvo mesto za ispijanje kafe bile su kafane (da dobro ste pročitali, možemo reći da je kafa stvorila kafanu – mesto bez koga se danas ne može). Kafane su nicale jedna za drugom, ljudi su se okupljali kako bi ispijali crnu kafu i družili se. Glavni običaj koji se zadržao i dan danas jeste da se domaća kafa ispija polako.

Da li vi imate možda neki vaš poseban način kako spremate domaću kafu?

Da li ste primetili da vam kafa ne ispadne isto svaki put kad je kuvate?

Živimo u brzom vremenu, stalno negde kasnimo, žurimo… i dok stavimo vodu za kafu uradimo još pet stvari, a onda kada je zakuvamo shvatimo da nam ne ispadne isto svaki put.

Evo nekoliko saveta kako da vam domaća kafa uvek ispadne baš kako treba.

Najvažniji preduslov za to je izbor kafe. Kafa mora biti vrhunskog kvaliteta, sveže samlevena. Baš iz tog razloga naše kafe su odličan izbor, pošto je to ono na šta najviše polažemo računa – svežina i kvalitet. Dobru kafu prepoznaćete po njenoj gustoj peni. Kod kafe pena je pokazatelj njenog savršenstva. Ona čuva ukus, miris i toplotu ovom napitku.

Da li ste znali da voda ne bi trebalo da provri pre nego što u nju stavite kafu? To je učestala greška koju svi prave. Kafu treba staviti par sekundi pre nego što voda počne da ključa i onda je vratiti na ringlu.

Za jednu šoljicu sasvim je dovoljno uzeti jednu kašičicu sveže samlevene domaće kafe. U slučaju da vašu kafu pijete iz velikih šolja, onda vam preporučujemo da stavite dve kašičice kafe.

Kada ste dodali kafu u džezvu, dobro promešajte i sačekajte da “poraste”. Onda je sklonite, i kada se pena spusti – to znači da je kafa spremna za serviranje.

Da ne zaboravimo da je bitno da naglasimo nešto ukoliko volite da pijete kafu sa šećerom. Važno je da šećer stavite u vodu na samom početku. Nikako posle, kada je kafa već gotova.

Sada, pošto smo sa vama podelili sve važne trikove vezane za kuvanje idealne domaće kafe, vreme je da sve to i primenite. Znamo koliko sa nestrpljenjem jedva čekate da popijete svoju šoljicu Domaće Tašta kafe. Uživajte!

Pročitaj više