Probajte nešto drugačije, Tašta garantuje da ćete uživati
Verovatno se pitate šta su to specijalitet kafe? Nadamo se da će ovaj kratak tekst odgovoriti na vaša pitanja. Upoznaćemo vas o tome šta je specijalitet kafa, po čemu se razlikuje od obične i zašto ćemo je, kada znamo u čemu su razlike, više voleti od obične. Potrudićemo se da vam ispričamo gde se uzgaja specijalitet kafa, odakle dolazi i kako se prerađuje.
U svetu kafe razlikujemo dve glavne vrste kafe – običnu, komercijalnu i posebnu ili specijalitet kafu.
Proizvodnja specijalitet kafe čini manje od 5% ukupne proizvodnje kafe u svetu. Preostalih skoro 95% je verovatno već bilo pred vašim očima i u vašim šoljama u obliku obične, komercijalne kafe.
Specijalitet kafa se definiše kao svaka kafa koja ima više od 80 poena na skali od 100 poena.
Ove vrste kafe sigurno nećete naći u susednom supermarketu, jer se ne proizvodi masovno. Proizvodnja visokokvalitetne kafe zahteva mnogo raznovrsnosti i stalan trud. Shodno tome, uzgaja se u malim serijama.
Napori u uzgajanju specijalitet kafe počinju odabirom mesta za sadnju sorte kafe koju farmer izabere. Pažnja prema detaljima i posvećenost celom procesu moraju se nastaviti kroz uzgoj, branje, preradu, pečenje i pakovanje zrna kafe.
Specijalitet kafa se uzgaja na velikim nadmorskim visinama, uz mnogo pažnje. Odatle se prodaje premium trgovcima kafom ili direktno pržionicama. Pržionice zatim kreiraju profile koji su prilagođeni za svaku kafu, poboljšavajući i ističući njihove prirodne ukuse.
I na kraju, kako bi se potpuno uživalo u ovoj kafi, baristi koriste pažljivo uzgojenu i prženu kafu za proizvodnju kvalitetnih napitaka, često sa visokom preciznošću i specijalizovanom opremom.
Specijalitet kafa postoji dugo vremena, u ovom ili onom obliku. Skloni smo da smatramo da je specijalitet kafa novi trend, ali još u ranim 1900-im, pronicljivi kupci, kao što je Hotel du Crillon u Parizu, precizirali su da se njihova kafa kupuje sa odabranih mikro parcela na određenim farmama u pojedinim regionima Gvatemale.
Termin „specijalna kafa“ je prvi put upotrebljen 1970-ih u časopisu “Tea and Coffee Trade Journal”, samo nekoliko godina nakon otvaranja prve Starbucks prodavnice. Zahvaljujući prodavnicama kao što su Starbucks i Peet’s, kafa je prešla iz moderne pogodnosti u iskustvo ispijanja kafe. Od tada, poboljšanja u tehnologiji poljoprivrede, prženja i kuvanja, kao i povećana potražnja za visokokvalitetnom kafom doveli su specijalitet kafe u šoljice ljubitelja kafe širom sveta.
Zemlje poput Kolumbije, Gvatemale, Etiopije, Kostarike i Kenije su sinonim za specijalitet kafe. Međutim, mnoge manje poznate zemlje se zalažu za proizvodnju neke od najboljih kafa na svetu.
Poslednjih godina Panama je stekla ime zahvaljujući visokoobrazovanim farmerima, fokusirajući se na povećani biodiverzitet i niz različitih mikroklima, zahvaljujući svojoj maloj veličini i efektima dva okolna okeana. Većina komercijalnih zemalja za uzgoj kafe takođe proizvodi malu količinu specijalne kafe, sa nekim izuzecima.
Danas se sve više kafe konzumira širom sveta. U isto vreme, kako se ukupna potražnja povećava, postavljaju se i sve veći zahtevi. Ljudi sve više obraćaju pažnju na kvalitet kafe.
Stoga, koncept „specijalne kafe“ obuhvata posebno visokokvalitetna zrna kafe. Veoma je važno i iz koje zemlje i sa koje farme dolaze.
Da bi se kafa okvalifikovala kao „specijalitet“, mora da ima nula primarnih nedostataka (crna ili kisela zrna sveže kafe) i manje od pet sekundarnih nedostataka (okrnjena ili polomljena zrna).
Ove vrste kafe moraju da ispunjavaju veoma strogi standard koji garantuje da je kafa koju pijete najvišeg kvaliteta. San svih koji promovišu kulturu kvalitetne kafe je da ljudi biraju kafu na osnovu ukusa i kvaliteta, a ne samo na osnovu jednostavne navike ili cene.
Svi uživamo u tom neodoljivom mirisu i ukusu kafe, zar ne? Ali vreme je da napravimo korak više, da se prepustimo izazovu nečega novog, nečega drugačijeg. A kvalitetnog ! To su svakako čarobne Specijalitet kafe, stvorene za pravo uživanje u tom magičnom napitku.
Mi smo posebno ponosni na našu ponudu ove visokokvalitetne kafe, koja za vas stiže iz raznih krajeva sveta, od Kolumbije preko Etiopije čak do Vijetnama. Budite avanturista i probajte nešto drugačije !