Zašto je važno da redovno pijete kafu?

Zašto je važno da redovno pijete kafu? - Moja Tašta blog

10.02.2022

Da li možete da zamislite početak dana bez šoljice sveže kafe? Verujemo da je odgovor NE.

Kafa je taj idealni magični napitak sreće sa kojim krećemo u nove pobede i izazove koji nas čekaju u danu koji je pred nama.

Glavni sastojak kafe je kofein, on nam pomaže da se razbudimo, i možemo da kažemo da je on glavni buster naše energije i koncentracije. 

Kafa može da ima pozitivan efekat na naše zdravlje a sada je tu i nauka da to potvrdi. Prema poslednjim istraživanjima ovo su razlozi zašto je važno da redovno pijete kafu:

Kafa poboljšava raspoloženje

Evo jedne lepe vesti. Naučne studije su dokazale da kofein koji sadrži kafa značajno može da popravi vaše raspoloženje.

Istraživači sa Harvarda su u jednoj svojoj studiji koju su sproveli na 50.000 žena srednje dobi dokazali da one koje redovno piju kafu imaju ređe sliku kliničke depresije.

Takođe, sličnu studiju je objavio časopis „Journal of Affective Disorders“, gde su na 80.000 ispitanika zaključili da redovan i umeren unos kafe smanjuje pojavu depresije.

Kafa može da smanji rizik od Parkinsonove bolesti

Konzumacija kafe ima presudnu zaštitnu ulogu u razvoju Parkinsonove bolesti, prema zvaničnim informacijama Parkinsonove fondacije.

Kafa pomaže u zaštiti mozga od iscrpljujuće bolesti, kako tvrde naučnici. Razne studije ističu to da kofein i masne kiseline u kafi zajedničkim delovanjem rade na zaštiti neurona u mozgu od nekih tipičnih pokazatelja Parkinsonove bolesti.

Kafa blagotvorno deluje na pamćenje

Glavni sastojak kafe, kofein, pozitivno deluje na pamćenje i usporava napredovanje demencije i kognitivno propadanje. 

Postoji nekoliko studija koja sugerišu značaj zrna kafe u razvoju Alchajmerove bolesti. Tačnije, oni koji redovno piju kafu imali su 30 posto manji rizik od razvoja ove bolesti u odnosu na one koji ne piju kafu.

Kafa može da produži život 

Da, pročitali ste dobro, mislim da je ova vest ljubiteljima kafe odmah izmamila osmeh na lice. Jednu zanimljivu studiju objavio je “Circulation“ u kojoj oni koji su pili jednu do pet šoljica kafe dnevno imali su duži životni vek od onih koji su malo pili, ili gotovo nisu uopšte.

Oni su, tačnije, došli do zaključka da ispijanje jedne šoljice kafe, ili do tri dnevno, za čak 15 posto smanjuje rizik od smrti. 

Postoji mnogo razloga zašto zrna kafe mogu produžiti vaš životni vek, ali jedan od ključnih je, kako veruju naučnici, to što antioksidansi i kofein doprinose boljoj regulaciji nivoa glukoze u krvi i celokupnoj slici kardiovaskularnog zdravlja.  

Kafa poboljšava energiju

Kofein je sjajan za povećanje energije. Pre svega, kofein trenutno isključuje receptore u mozgu zadužene za adenozin, koji je glavni i odgovorni krivac za umor. Osim toga, važno je napomenuti da šolja kafe, dve ili tri (zavisno od vaše težine) poboljšavaju rezultate treninga i aerobika.

Kafa može umanjiti rizik od određenih vrsta raka

Nakon raznih studija sprovedenih proteklih godina došlo se do zaključka da kafa spada u namirnice koje mogu predstavljati neku vrstu zaštite od raka jetre i debelog creva. Istraživanje je rađeno na uzorku od skoro pola miliona ljudi i rezultati pokazuju da oni koji piju oko tri šoljice kafe dnevno imaju i do 15 posto manji rizik od pojave malignih bolesti.

Miris kafe umanjuje stres

Naučnici iz Južne Koreje radili su ispitivanje na mozgu pacova koji je bio pod stresom, i došli su do zaključka kako se moždani proteini vezani za stres menjaju kada ove životinjice nanjuše kafu. Složićete se da čak i oni koji ne vole kafu kažu da miris sveže samlevene kafe deluje umirujuće i opuštajuće.

Mislim da smo naveli sasvim dovoljno  dobrih i važnih razloga da ovaj magični napitak postane svakodnevnica za vaš organizam. Ako ipak niste neki ljubitelj kafe, uvek možete uživati i opuštati se uz umirujući miris kafe koji će relaksirati vaša čula.